Til forsiden
Polinfos databaser indeholder lige nu 6.113.783 artikler
Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 47 14 50 - Fax: 33 11 56 28 - Email: info@polinfo.dk
 

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp

Artikel: 12 af 39

Y1179715

Portræt / interview: Jonah Ohayv
(Korncirkler: Cirklernes herre )

Jyllands-Posten 1 august 2001, 1 . sektion side 5
Mystisk fænomen i kornmarker har sat selvbestaltet forsker med sfæriske titler i centrum.

Af Anders Lange
Engang stod der "spirituel vejleder" på visitkortet. Nu står der NLP-terapeut og story-teller. Men det - indrømmer han - burde for længst være skiftet ud med korncirkelforsker.
Og allerede med rækken af sfæriske titler mødes den 55-årige Jonah Ohayv med skepsis, selv om han tydeligvis har både talegaverne og publikum i sin hule hånd, som han står midt i den nye og hidtil flotteste korncirkel på dansk grund 101 meter i diameter.
Midt i sommervarmen er agurketiden blevet til cirkeltid. For andet år i træk dukker en flot svunget, gigantisk korncirkel op fra nattens mulm og mørke og placerer sig i Østjylland.
For andet år i træk er det indenfor en radius af 15 kilometer fra Jonah Ohayvs bopæl.
Ohayv blev korncirkelforsker i 1998.
"Og jeg kan da godt være medskyldig i, at de er opstået. Der er stor præcedens for, at korncirkler dukker op, da der er stor interesse for emnet. Faktum er, at der er mange korncirkler, hvor der er mange korncirkelforskere" siger Jonah Ohayv uden at blinke det mindste med øjnene.

Alibi
Han vendte hjem fra studietur og korncirkelmøde i England i slutningen af juli. På turen havde han studeret seks nye korncirkler i Wiltshire og Avebury. Han oplyser, at han vendte hjem til Danmark 27. juli.
"Og natten til den 26. juli blev korncirklen ved Frijsenborg lavet," siger han uden at lyde som en mand, der er i gang med at skaffe sig selv et skudsikkert alibi.
Men det ligner en tanke, at de danske korncirkler efter ret studentikose begynder-symboler med den nuværende figur er med i korncirklernes elitedivision.
Det kunne godt se ud, som er et skjult broderskab i gang med at lære hinanden teknikken. Er det dig, der har lavet dem?
"Altså helt ærligt. Hvis jeg kunne lave korncirkler som den nye, så kunne jeg da tjene tusinder af kroner på det. Det kunne være en nu kunstform. Så ville jeg da snakke om det i stedet for blot at bruge tiden til at forske i det og konstant stå frem og sige, jeg ikke ved, hvad det er." Stå frem har Jonah Ohayv gjort massevis af gange i de seneste døgn.
"Jeg lærte af min fejl sidste år. Da jeg tog ud for at udforske en ny korncirkel, lige som medierne ville tale mig om cirklen ved Borum. Den fejl ville jeg ikke begå igen. Jeg forsker jo i det hele året så for mig er det da årets klimaks at kunne give oplysning, når interessen pludselig er der."
Bilkøer
Og interessen er der stadig - i så stor udstrækning, at biler konstant står parkeret langs den smukke vej op til Frijsenborg Gods ved Hammel.
En rutefart af interesserede turgæster spadserer til godsforvalterens berettigede irritation fortrøstningsfuldt gennem kornet for at stå midt i mysteriet.
Én dame mener, det er et mønster, der er i familie med gamle keltiske symboler og ser mod himlen. En anden mener, at kornet nemt kan føje sig efter drengestreger. Hun træder det under fode som bevis.
Men Jonah Ohayv synes ikke i tvivl.
"Kornet er ikke mast, og hvem kan lave så komplekst et mønster, uden at nogen har opdaget gerningsmændene i marken? Prøv at se, hvor kuperet terrænet er og alligevel er mønstret fuldstændigt perfekt fra luften," siger han.
Forskeren bruger ofte vendinger som videnskabeligt bevist og faktum, når han fortæller om uforklarlige jordbundsændringer og kornforandringer i korncirkler.
Han nævner på opfordring en biofysiker ved navn W.C. Levengood, der sammen med et forskningsteam har studeret de fysiologiske ændringer på korncirkel-korn.
Levengoods team har adresse i Pinelandia Biophysical Laboratory, der har fået flere artikler om emnet offentliggjort i Journal for Scientific Exploration i 1995.
Men ellers hænger de håndfaste dokumenter ikke så tæt som kornaks i Frijsenborg.
"Når du spørger så konkret, kan jeg kun svare: Tjek selv yderligere. På vores hjemmeside henviser til alle de steder, der er oplysninger at få.
Men folk må selv søge yderligere oplysninger. Jeg kan jo ikke kontrollere alt," siger Jonah Ohayv, der er født og opvokset i Maryland, USA.
Som ung studerede han på Goddard College i Vermont og siden på St.
John's College i New Mexico uden at gøre nogle af de græske studierne færdige.

Ville være munk
I stedet begav han sig til Indien, overvejede at blive munk, men slog sig i stedet ned i Danmark.
"Jeg tog en cand. art. et art. i filosofi og kultursociologi," siger han og viser eksamenspapirerne frem.
Senere blev han uddannet psykoterapeut.
Men da korncirklerne dukkede op, droppede han patienterne.
I dag lever han af at studere korncirkler. Han har fem forskellige foredrag klar, som kan tilpasses den enkelte lejlighed, skriver artikler til bl.a. fire forskellige britiske korncirkel-tidsskrifter, og samtidig er han formand for den ene af to korncirkel-grupper i Danmark.
"Korncirkelforeningen er jeg formand for. Desuden er jeg medlem af Dansk Korncirkel-Gruppe, som består af folk, der tager rundt og foretager opmålinger af nye korncirkler." Og dem bliver der mange af i fremtiden, forsikrer han.
"Jeg ved godt, at der findes folk, der påstår, de har lavet dem. Men jeg savner beviset. Jeg har endnu ikke set nogen, som kan kopiere cirkelen i Frijsenborg på en nat." Hvis det ikke er dig, der laver cirklerne, hvem eller hvad tror du så, det er?
"Det vil jeg ikke sige. For jeg kan ikke bevise noget. Så jeg må nøjes med at fortsætte med at informere om det, vi ved. Men så snart, det kan bevises, hvad det skyldes, så siger jeg det. Også hvis det viser sig, at de er skabt af mennesker." anders.lange@jp.dk

Billedtekst:
EKSPERT - Jonah Ohayv var også på pletten sidste år, da der dukkede en korncirkel op ved Odense.Arkivfoto: CARSTEN INGEMANN

Personer:
Ohayv_Jonah_Korncirkelforsker           
Stednavne:
Dk           
Emneord:
Biografi  Overtro         

Alt materiale i Polinfo er omfattet af lov om ophavsret og må ikke kopieres uden særlig tilladelse.
En del artikler i Polinfo indeholder links til andre websites. Polinfo påtager sig intet ansvar for, at sådanne links fungerer, eller at de angivne web-adresser er korrekte.

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp