Til forsiden
Polinfos databaser indeholder lige nu 6.113.783 artikler
Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 47 14 50 - Fax: 33 11 56 28 - Email: info@polinfo.dk
 

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp

Artikel: 13 af 39

Y1176100

Korncirkler: Magi i marken
Jyllands-Posten 31 juli 2001, 1 . sektion side 12
De første avisoverskrifter om korncirkler i Danmark dukkede op i midten af 1990'erne og gjorde danskerne nysgerrige. Hvem laver dem, og hvor kommer de fra? Det moderne menneske vil se beviser, men har her fået noget at tænke over ikke mindst i disse dage, hvor endnu korncirkel ved Hammel skaber trafikkaos, når bilisterne standser og fascineres.

Af Stig Matthiesen
De er begyndt at dukke op i det danske landskab med jævne mellemrum, og nu er de her igen og det kan vi ikke rigtigt forstå.
Sidste år vakte en korncirkel ved Borum i nærheden af Århus stor opmærksomhed på en augustdag kort tid før mejetærskerne satte ind.
Dette år gentager historien sig på en hvedemark ved Frijsenborg Gods tæt på Hammel. Natten mellem 25. og 26. juli dukkede en korncirkel på 101 meter i diameter op på et område, som kaldes Fuglesang, tæt på den stærkt trafikerede Viborgvej. Ingen havde set noget. Ingen havde hørt noget.
Amerikaneren, Jonah Ohayv, der i mange år har arbejdet med fænomenet korncirkler, betegner sammen med Borum-cirklen opdagelsen på Frijsenborgs jord som den mest spektakulære, i den tid man har fundet korncirkler i Danmark.
"Vi nærmer os niveauet fra England, hvor korncirklerne har optaget forskere og almindelige mennesker i mange år," fastslår Jonah Ohavy, der har tilbragt det meste af weekenden med at opmåle og studere korncirklen.
Korncirkelentusiasten er overbevist om, at mønstret på Frijsenborgs jord ikke er menneskeskabt.
"Det kunne ikke gøres på en nat, og det ville blive opdaget så tæt på vejen," fastslår han, og forklarer, hvordan han ud fra matematiske konstruktionslinier, skjult geometri, samme talforhold som noder og stråenes indbyrdes placering er kommet til den konklusion.
"Jeg siger ikke, at det er en UFO, der er landet på marken. Men placeringen af korncirklen på en bakketop og i ujævnt terræn gør tanken om, at cirklen er menneskeskabt umulig." Den betragtning deler forvalteren på Frijsenborg Gods imidlertid ikke.
Ifølge ham er der dog heller ikke nogen af godsets folk, der har set eller bemærket noget, den julinat cirklen blev skabt.
"Det er godt lavet," siger forvalteren, Lars Rasmussen, der også selv har været inde og se på marken. Det har dog ikke fået ham til at ændre holdning til fænomenet.

Ingen UFO på Frijsenborg
"Du kan roligt skrive, at vi her på Frijsenborg ikke tror på UFO'er," fastslår forvalteren og fortællerm, at greven dog har været oppe i en flyvemaskine for at studere fænomenet på godsets mark.
Tonen er anderledes hos Rosa og Christian Christiansen, der bor på Blomstergartneriet ud til Viborgvej, blot få hundrede meter fra korncirklen.
"Ja, det er godt nok underligt," siger Rosa Christiansen, der også har været henne for at se cirklen.
"Jeg tror ikke rigtigt på det med levende væsner fra rummet," forklarer Rosa og kigger over sin mand, der nikker.
Begge er dog enige om, at det er meget mystisk med cirklen ved Fuglesang.
Ja, nærmest underligt er det, at der atter er dukket en korncirkel op i nærheden af deres hjem.
"Det er svært at tro på, at væsner fra en anden planet har været på besøg. Men på den anden side, så virker det heller ikke logisk, at mennesker har skabt cirklen på bare en enkelt nat uden at nogen har opdaget det," konstaterer Rosa Christiansen og ser spørgende ud.
Det er altså således atter korncirkeltid i Danmark. Ud over cirklen ved Hammel er der også registreret en nord for Randers ved Stovby, hvor en lokal beboer har registreret noget, der ligner en korncirkel på sin mark. En cirkel han i øvrigt allerede så mønstret af gentagne gange i en kop kaffe for tre uger siden.
Heller ikke cirklen ved Hammel kommer bag på Jonah Ohavy, der sammen med andre entusiaster havde ytret ønsker om, at der ville dukke en ny, stor cirkel op i nærheden Borum-cirklen.
Ønsket er gået i opfyldelse, og korncirkelkenderen er da også overbevist om, at der snart dukker en op igen. Han har allerede tegenet mønstret på et stykke papir og venter bare på, hvor det sker.
stig.matt@mail.tele.dk

Billedtekst:
MIRAKULØS - Det cirkelformede mønster vækker vantro. Geometrien er perfekt og matematisk nøjagtig, og stråene ligger minutiuøst ned og er ubeskadigede.Foto: CARSTEN INGEMANN

Stednavne:
Dk           
Emneord:
Overtro           

Alt materiale i Polinfo er omfattet af lov om ophavsret og må ikke kopieres uden særlig tilladelse.
En del artikler i Polinfo indeholder links til andre websites. Polinfo påtager sig intet ansvar for, at sådanne links fungerer, eller at de angivne web-adresser er korrekte.

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp