Til forsiden
Polinfos databaser indeholder lige nu 6.113.783 artikler
Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 47 14 50 - Fax: 33 11 56 28 - Email: info@polinfo.dk
 

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp

Artikel: 28 af 39

Z8604848

Fænomen: Mystik om cirkler på kornmarken
Jyllands-Posten 23 august 2000, 1 . sektion side 2
Hærværk eller symboler med et budskab. I en kornmark tæt ved Århus blev der natten mellem den 3. og 4. august dannet en mystisk korncirkel.

Af Heidi Plougsgaard
Uforklarlige hændelser er ikke forbeholdt Bermudatrekanten og gamle slotte.
Århus har fået sit eget mystiske fænomen på en gylden hvedemark i det østjyske muld i Borum 15 kilometer nordvest for Århus. Her har man fundet den til dato mest veludførte og avancerede korncirkel i Danmark, som breder sig med en diameter på godt 90 meter med et trevinget mønster i midten. Den mystiske cirkel er den tredje i nærheden af Århus indenfor godt et år.
Den amerikanske forsker dr. Leavengood har igennem jord- og kornprøver fundet, at kornets plantevæv i nogle korncirker er ændret, og at det kun kan være sket ved en høj varme i få sekunder fra mikrobølgeenergi, men det forklarer ikke, hvordan kornet bliver lagt ned i en ellers uberørt kornmark. Desuden er kornet ofte lagt ned i komplicerede fletmønstre, uden at kornets strå er knækket, uden at ukrudt mellem stråene er lagt ned, og det ødelægger teorien, om at alle korncirklerne er menneskeskabte.
NLP-terepeut og forsker i korncirkler, Jonau Ohavy udelukker ikke, at de mindre komplicerede korncirkler er menneskeskabte, men de mere komplicerede cirkler, mener han, er skabt af en intelligens, som ikke er menneskelig.
"Cirklerne er lavet med en teknik, som vi ikke har styr over, og de matematiske formler, de er tegnet efter, er alt for indviklede til at blive lavet med et bræt over en nat," siger Jonau Ohavy, mens han med barnlig iver viser rundt i korncirklen.
"En nydannet cirkel er et meget stærkt magnetisk felt. Tager man elektronisk udstyr med som batterier eller kompas, kan det blive ødelagt," siger Jonau Ohavy.
Jonau Ohavy vil dog ikke gisne om, hvem der mestrer at lave de smukke mønstre, hvis det ikke er mennesker.

Sund fornuft
Men teorien afvises af planetarieleder på Steno Museet Ole J. Knudsen.
"Ikke før andet er bevist, tror jeg på den teori. Det er almindelig sund fornuft. Desuden er det blevet bevist i England, at mennesker sagtens kan lave korncirkler," siger Ole J. Knudsen, som ikke selv har været i Borum for at beskue det mærkelige fænomen.
Mange skeptikere mener, at kornkunstnere i nattens mulm og mørke laver de mystiske kornfigurer ved hjælp af et bræt med en snor bundet i hver ende, som kunstneren så kan gå på. På den måde undgår de ubudne gæster at sætte fodaftryk, og de kan samtidig lægge kornet ensartet ned.
Heidi Brund Laursen, som sammen med sin mand Lars Laursen ejer marken med korncirklen, tror ikke, at det er kornkunstnere, der har besøgt deres mark.
"Havde man trukket et bræt hen over jorden, ville jordknoldene også være jævnet, stråene ville være knækket, og kornet ville ikke være flettet.
Det forklarer heller ikke, hvorfor kornet i hjulsporene stadig står," siger Heidi Brund Laursen.
Spørgsmålet om korncirklers opståen forbliver dermed ubesvaret.
Siden 1995 er der observeret op mod 9000 korncirkler verden over. De fleste af dem er fundet i kornmarker, men også i rismarker, sand eller sne er de fundet. I Danmark er der siden 1995 fundet omkring 20 korncirkler, hvor af de syv er observeret i år. Skulle nysgerrige have lyst til at se korncirklen i Borum, skal de skynde sig. Marken bliver nemlig høstet i dag.

Billedtekst:
MYSTIK I NATUREN Korncirkelforsker Jonau Ohavy mener, at korncirklerne i Borum ved Århus er så komplicerede, at mennesker umuligt kan have frembragt dem.Foto: CARSTEN INGEMANN

Stednavne:
Dk           
Emneord:
Overtro           

Alt materiale i Polinfo er omfattet af lov om ophavsret og må ikke kopieres uden særlig tilladelse.
En del artikler i Polinfo indeholder links til andre websites. Polinfo påtager sig intet ansvar for, at sådanne links fungerer, eller at de angivne web-adresser er korrekte.

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp