Til forsiden
Polinfos databaser indeholder lige nu 6.113.783 artikler
Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 47 14 50 - Fax: 33 11 56 28 - Email: info@polinfo.dk
 

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp

Artikel: 29 af 39

Z8553987

Fænomener: Er Gud til graffiti?
Jyllands-Posten 21 august 2000, 1 . sektion side 18
Verden over er det højsæson for de såkaldte korncirkler. En af de seneste er netop blevet fundet i Danmark, og det rejser igen spørgsmålet, om de er lavet af marsmænd, specielle energier, religiøse kræfter eller blot af kreative landmænd.

Af Ole Sønnichsen
Det virker ikke som verdens mest logiske sted at gøre opmærksom på sig selv.
Hverken for marsmænd med ønsker om at møde os jordlinge, specielle energier med et vigtigt budskab om fred, religiøse kræfter på mission eller kreative landmænd i forsøg på at gå kunstnervejen.
Alligevel er det på en lille hvedemark i udkanten af Odense, man finder den seneste udgave af et meget omdiskuteret fænomen de såkaldte korncirkler, der laver smukke og indviklede symboler i kornet uden at efterlade spor fra gerningsmanden.
Her mellem et kolonihaveområde og en boligblok i det fynske har ukendte kræfter i det høstmodne korn skabt en figur med i alt syv cirkler, der kun kan afsløres fra loftsrummet i blokken. Det sender Danmark direkte ind i rampelyset på den internationale korncirkel-scene.

Højsæson
Den har nemlig højsæson i øjeblikket med afsløringer af 55 korncirkler i England alene i den sidste måned, mens Danmark i år angiveligt skulle have lagt marker til syv cirkler, der altid dannes om natten.
Dermed er diskussionen igen åbnet for, om symbolerne er practical jokes eller om stærkere kræfter virkelig står bag. Således mener en religiøs gruppe for eksempel, at der er tale om graffiti med beskeder fra guderne.
"Jeg går ikke så meget op i, hvordan korncirklerne er blevet til. Jeg vil bare gerne bevise, at de i hvert fald ikke er menneskeskabte.
Derefter må det være op til folk selv at tolke, hvad der så kan have skabt dem," siger korncirkelforskeren Jonah Ohayv, englænder med bopæl i Århus, der søndag var i Odense for at studere den danske cirkel.

Helbredende effekt
"Jeg tror på, at symbolerne har en fredsgivende og harmoniserende virkning og måske endda indeholder energier og en helbredende effekt.
Der er tale om en meget intelligent energi, der ligner menneskets, men ikke er det. Måske er det en kraft, der er foran os i udviklingen og derfor prøver at inspirere os," tilføjer Jonah Ohayv, der har set det samme mønster som i Odense flere steder i England.
Og netop England er alle korncirklers moder. Det var her specielt i området ved Stonehenge-monumentet - fænomenet tog fart i starten af 90erne, og det er her 90 procent af korncirklerne opstår. Men de forekommer også i både Danmark, Finland, Tyskland, Rusland, Japan og Canada og dannes fortrinsvis i hvede, byg og raps, men er også set i både sne, sand og rismarker.

Troværdighed
Internationalt følges fænomenet - med det officielle navn cerealogy - af en stor skare og har sit eget tidsskrift. I alt 11 teorier med svindel, marsmænd og overnaturlig energi på top-tre listen beskæftiger sig med korncirklernes opståen.
Den seriøse tilgang har dog af og til svære tider, idet en gruppe kunstnere i England har gjort det til deres beskæftigelse at gå ud i ly af natten og skabe falske cirkler. Desuden hiver både salg af flasker med energi fra cirklerne og det årlige engelske arrangement for korncirkler lavet med traktor gevaldigt ned på troværdighedslisten.
"Selvfølgelig er nogle af cirklerne falske, men andre er så indviklede og store med gamle religiøse symboler eller matematiske figurer, at de ikke kan laves af mennesker på en nat. Hvis nogen virkelig vil lave fup, hvorfor skulle de så også gøre det på en mark i udkanten af Odense, hvor næsten ingen ser det," siger Jonah Ohayv om fænomenet, der rejser så mange spørgsmål.
Et af dem kunne være, hvorfor marsmænd bedst kan lide englændere?
Måske viser svaret sig en dag på en mark nær dig.
oson@jp.dk

Billedtekst:
MYSTIKKEN BREDER SIG De såkaldte korncirkler stadig mystiske. Er der tale om specielle energier, religiøse kræfter eller blot noget, som jordiske væsener har frembragt?Fotos: CARSTEN ANDREASEN


Alt materiale i Polinfo er omfattet af lov om ophavsret og må ikke kopieres uden særlig tilladelse.
En del artikler i Polinfo indeholder links til andre websites. Polinfo påtager sig intet ansvar for, at sådanne links fungerer, eller at de angivne web-adresser er korrekte.

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp