Til forsiden
Polinfos databaser indeholder lige nu 6.113.783 artikler
Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 47 14 50 - Fax: 33 11 56 28 - Email: info@polinfo.dk
 

Ny søgningListe tilbageListeArtikel tilbagePrintHjælp

Artikel: 39 af 39

Z1713894

Aflivning af myterne
Politiken 11 maj 1997, TV og radio side 12

Af Leif Ahm
Hverken pyramiderne eller korncirklerne er UFO-værk, konkluderer National Geographic.
Væsner fra fremmede planeter har haft nok at gøre her på Jorden de seneste par millioner år. Hvis man skal tro folkesnakken, var det folk fra det ydre rum, der gav egypterne en hånd med, da pyramiderne blev bygget - og gav pyramideformen magisk kraft, så den selv i dag kan helbrede alt fra influenza til nedgroede negle.
Fra fortidens Egypten har de ukendte rumvæsner ifølge den fantasifulde folkesnak taget turen til vore dages England, hvor de fordriver tiden med at trampe kornmarkerne ned i sirlige cirkler.
National Geographic, som ikke blot udgiver et af klodens mest spændende rejsetidsskrifter, men også producerer tv-udsendelser, prøver i tirsdagens tv-udgave af magasinet i DR 2 at tage livet af begge myter - og sætte dem i relief med beretningen om mayaernes opfattelse af livet efter døden.

4.500 ÅR GAMLE
De store pyramider blev bygget i ørkenen ud for det, der i dag er Cairo, for 4.500 år siden.
De består af mere end seks millioner store kalkstensblokke, der er stablet op i 150 meters højde, hvilket svarer til en bygning på 40 etager.
Det er svært at forestille sig, hvordan mennesker i en tid uden vore dages avancerede tekniske hjælpemidler har kunnet klare denne opgave.
Så er det langt lettere at fantasere sig til, at væsner fra det ydre rum, der må tænkes at råde over det nødvendige tekniske grej, har været på spil.
Men tanken er ligeså tosset som Hollywood-forestillingen om, at pyramiderne er opført af hundredtusinder af slavearbejdere, som blev pisket til at tumle de store stenblokke på plads.
Det mener arkæologerne Zahi Hawass og Mark Lehner, som i udsendelsen viser deres sensationelle fund af pyramidebyggernes bageri, begravelsesplads og stenbrud.
Ifølge Mark Lehner tyder meget på, at byggeriet i langt højere grad end tidligere antaget var et fælles samfundsprojekt. I stedet for en guddommelig despot i spidsen for en undertrykt slavehær synes pyramidernes bygmestre således at have været en gruppe af højtuddannede arbejdere og specialister, der har fået hjælp til opførelsen af krigsfanger og bønder på hoveriarbejde.

KORNCIRKLER
En ligeså håndgribelig afvisning af UFO-teorierne er National Geographic tilsyneladende ikke i stand til at præstere i udsendelsen, når det gælder de mystiske cirkler i de sydengelske kornmarker, som hævdes at være dukket op hver sommer siden 1600-tallet.
Selv om udsendelsens to eksperter, Pat Delgado og Colin Andrews, skarpt afviser, at cirklerne kan være rumvæseners forsøg på at meddele sig til os, lyder deres egen forklaring næsten ligeså vidtløftig. De mener nemlig, at 'cirklerne formes af usynlige energier, som kan registreres af særligt sensitive mennesker'.
Colin Andrews blev til grin i det meste af verden i 1990, da han havde fået BBC og japansk tv til at investere 10 mill. kr. i en overvågning af kornmarker i Sydengland i håb om at kunne videofilmen fænomenet. De havde tilsyneladende heldet med sig. En morgen åbenbarede sig de nydeligste cirkler i en kornmark, og Colin Andrews var ikke sen til at alarmere verdenspressen.
Inden de første journalister dukkede op, var tv-folkene imidlertid blevet betænkelige ved sagen. I det væltede korn fandt de nemlig ikke alene små kors, men også såkaldte quija- brædder, som anvendes til det okkulte spil 'Ånden i Glasset'.
Det var tydeligvis spasmagere, der havde været på spil.
I tirsdagens udsendelse medvirker også fysikeren Terence Meaden, som mener at cirklerne frembringes af et vindfænomen.
- Men unægtelig et usædvanligt vindfænomen, forklarede han i 1990 til Politiken. Min teori er, at områdets kalkholdige jord kan gøre hvirvelvinde ekstra elektriske. Alle hvirvelvinde er statisk elektriske, men med kalkpartikler i luften kan ladningen blive ekstrem høj.
- Kornet reagerer ligesom hår, der bliver redt med en kam af kunststof.
Blot rejser det sig ikke som håret, men tvinges ned af hvirvelvinden, sagde han.
Også i Danmark er der observeret cirkler i kornmarker. Senest skete det i 1995 på Lolland. Skandinavisk UFO Information rykkede omgående ud for at se på fænomenet, men vendte skuffet tilbage. Efter at have undersøgt den lollandske mark og analyseret jordbunden var selv UFO-folket overbevist om, at cirklerne også i dette tilfælde var spasmageres værk.

DR 2 tirsdag kl. 20.10Stednavne:
Danmark           
Emneord:
Tv_Udsendelse  Overtro         

Alt materiale i Polinfo er omfattet af lov om ophavsret og må ikke kopieres uden særlig tilladelse.
En del artikler i Polinfo indeholder links til andre websites. Polinfo påtager sig intet ansvar for, at sådanne links fungerer, eller at de angivne web-adresser er korrekte.

Ny søgningListe tilbageListeArtikel tilbagePrintHjælp