Fotos af hoax-detaljer

copyright Jonah Ohayv april 2003

Klik på disse fotos fra år 2002 for at se deres forstørrelser. Undtagen hvor andet står, er disse mine egne fotos.

I.

foto ved Derrick Hunt

Ved foden af bakken med den indhuggede "Cherhill white horse" blev en gruppe "hoaxer" (mennesker der i skjul laver korncirkler) overrasket i marken natten til d. 3.august, 2002. De var i gang med at skabe to kunstige, komplekse korncirkler og måtte flygte i hast og forlade deres ufærdige arbejde og mindst et stampebræt. Jeg besøgte korncirklerne tidligt om morgen d. 3.8 og fik fra jorden en hel del fotos af deres hvirvlede stående centre og andre detaljer. Også mange andre besøgende kom i løbet af dagen.

Disse 6 fotos er af centre i dele af den nærmeste formation, der for mig ligner en serie blomsterblade, formet som øjne. Foto'et lige nedenunder teksten her er af centret af ring-formationen, som er længst væk.

photo by Lucy Pringle

Dette traditionelle, noget enkelt hvirvlede center er fra Weetabix-reklame korncirklen oven over. Detaljen var 2-3 uger gammel, da jeg tog et foto af den d. 24.7.

Tidligere troede jeg, at både disse mindre komplicerede typer af kun delvist hvirvlede centre og mange af de andre detaljer, vist nedenunder, var tegn på en korncirkels ægthed. Nu ved jeg, at disse kan laves af mennesker i marken med primitivt udstyr.

II.

photo by Peter Sørensen

Her ser du skæve, diagonale rækker af nedlagt korn inde i en formation skabt af to tyskere.

Hvert år betaler venneparret den samme landmand for lov til at skabe et symbol i en af hans marker. Deres korncirkler er ment som svar til de antagede ikke-jordiske skabere af ægte korncirkler. Formationen her var ung - fem dage gammel - da fotoet blev taget d. 23.7.

photo by Lucy Pringle

Dette foto er fra en 10-dage gammel hoax på den næste bakke, med påskriften "TITS". Her ses tynde, parallelle, vandrette, hvide, klare linier på en del strå i række. Disse mærker skyldes sandsynligvis trykket fra kanten af et stampebræt. Dette kendetegn blev først opdaget af forsker-miljøet i 2002-sæsonen.

Stråene kan også lægge sig lidt ujævnt, som de gør i det andet foto fra tyskernes formation, hvor linierne ikke er helt parallelle.

photo by Lucy Pringle

Her vises en meget skarp-skåret kant og vinkel i det første et-tal i "1031" - en korncirkel lavet som reklame for en skatte-fradragsformular med nummer 1031. Den bestilte formation blev lavet i dagslys, og mit foto er taget fire dage senere, d. 29.7. Senere igen har nogen udvidet 3-tallet til et mindre perfekt 8-tal.

Dette foto viser nedlagte strå, som bøjer i en kurve i et hjørne af det andet et-tal.

Det sidste foto viser større bundter af strå som "forlader" en korncirkel, dvs. som ligger i en lang kurve op ad formationens lodrette grænse. Det er taget i ringen af den tidligere omtalte Cherhill hoax.

III.

Tidligt d. 30.7 fik jeg mulighed for at være vidne til en af Englands mest berømte/berygtede korncirkelhoaxer "gøre sit bedste" i skabelsen af forskellige slags komplekse stående korncirkelcentre (dog ikke-inkluderet traditionelt hvirvlede centre) alene med sin spontane fantasi og hænderne. I nattens mørke lavede han en række på seks forskellige slags centre i en smal stribe af korn næsten lige inden for en marks grænse. Hvert indviklede center tog ham under et minut at færdiggøre.

Om eftermiddagen kom jeg tilbage og tog fotos af hans urørte resultater. Derefter skilte jeg stråene og - så godt jeg kunne - løftede dem tilbage til deres oprindelige stillinger. Så kunne ingen ved en fejltagelse tro, at noget af dette var en del af en korncirkel, og grundet den relativt snarlige genoprejsning blev næsten alle strå heldigvis derefter høstbare.

Mit kamera kunne kun fotografere detaljer, ikke brede vinkler, så nogle steder var mere fotogene end andre. Her er fotos fra de inderste dele af 5 af hans resultater. Nogle centre var skabt ud af foldede lag af vredne eller bøjede strå, hvor endog hvert lag gav en ny form. I andre tilfælde skabte vredne eller bøjede stråbundter i nærheden af hinanden tilsammen et større center med et nyt mønster.

Den udflugt var selvfølgelige ulovlig, men, håber jeg, relativt harmløs. Oplevelsen hjælper os til at se, hvad de bedste/værste hoaxer kan og ikke kan udrette.


E-mail: jonah102@gmail.com