Til forsiden
Polinfos databaser indeholder lige nu 6.113.783 artikler
Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 47 14 50 - Fax: 33 11 56 28 - Email: info@polinfo.dk
 

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp

Artikel: 27 af 39

Z8604853

Fænomen: Mystik om cirkler
Jyllands-Posten 23 august 2000, JP Århus side 12
Hærværk eller symboler med et budskab. I en kornmark tæt ved Århus blev der natten mellem den 3. og 4. august dannet en mystisk korncirkel.

Af Heidi Plougsgaard
Uforklarlige hændelser er ikke forbeholdt Bermudatrekanten og gamle slotte.
Århus har fået sit eget mystiske fænomen på en gylden hvedemark i det østjyske muld i Borum 15 kilometer nordvest for Århus. Her har man fundet den til dato mest veludførte og avancerede korncirkel i Danmark, som breder sig med en diameter på godt 90 meter med et trevinget mønster i midten. Den mystiske cirkel er den tredje i nærheden af Århus indenfor godt et år, blandt andet blev der sidste år fundet en mindre kompliceret korncirkel i Skibby.
Korncirklerne er bedre kendt fra Stonehenge, hvor der nærmest er tradition for korncirkler. Omkring 90 procent af alle korncirkler opstår i England, men nu er de altså også kommet til Århus.
Det interessante er naturligvis, hvordan de opstår, men selv om interessen har været stor, har ingen endnu været i stand til at give et fyldestgørende svar.

Ændret plantevæv
Den amerikanske forsker dr. Leavengood har igennem jord- og kornprøver fundet, at kornets plantevæv i nogle korncirker er ændret, og at det kun kan være sket ved en høj varme i få sekunder fra mikrobølgeenergi, men det forklarer ikke, hvordan kornet bliver lagt ned i en ellers uberørt kornmark. Desuden er kornet ofte lagt ned i komplicerede fletmønstre, uden at kornets strå er knækket, uden at ukrudt mellem stråene er lagt ned, og det ødelægger teorien, om at alle korncirklerne er menneskeskabte.

Skabt af intelligens
NLP-terapeut og forsker i korncirkler, Jonau Ohavy, udelukker ikke, at de mindre komplicerede korncirkler er menneskeskabte, men de mere komplicerede cirkler, mener han, er skabt af en intelligens, som ikke er menneskelig.
"Cirklerne er lavet med en teknik, som vi ikke har styr over, og de matematiske formler, de er tegnet efter, er alt for indviklede til at blive lavet med et bræt over en nat," siger Jonau Ohavy, mens han med barnlig iver viser rundt i korncirklen.
"En nydannet cirkel er et meget stærkt magnetisk felt. Tager man elektronisk udstyr med som batterier eller kompas kan det blive ødelagt," siger Jonau Ohavy.

Problem med fjernsyn
Han fortæller, at en nabo til korncirklen i Borum havde problemer med sit fjernsyn om aftenen den 3. august. Korncirklen blev dannet natten mellem 3. og 4. august.
Jonau Ohavy vil dog ikke gisne om, hvem der mestrer at lave de smukke mønstre, hvis det ikke er mennesker.
"Jeg holder mig til det, jeg kan bevise," siger Jonau Ohavy og henviser til de amerikanske undersøgelser. Kommer korncirklen igen næste i Borum, vil Jonau Ohavy sende prøver til USA. Det har ikke været muligt i år på grund af manglende økonomiske ressourcer.

Teori afvises
Men teorien afvises af planetarieleder på Steno Museet Ole J. Knudsen.
"Ikke før andet er bevist, tror jeg på den teori. Det er almindelig sund fornuft. Desuden er det blevet bevist i England, at mennesker sagtens kan lave korncirkler," siger Ole J. Knudsen, som ikke selv har været i Borum for at beskue det mærkelige fænomen. Han ønsker, at forskere på Århus Universitet skal efterprøve teorien om mikrobølgeenergi, før han godtager den.
Lærer i astrologi på Sønderborg Amtsgymnasium Mogens Winther, har interesseret sig for korncirkler i tre år, og sammen med hans elever har han forsøgt at lave korncirkler ved hjælp at et bræt med to snore.
"Det er forbavsende let. Har man et bræt og to snore, kan det sagtens lade sig gøre," siger Mogens Winther.
Mange skeptikere mener, at kornkunstnere i nattens mulm og mørke laver de mystiske kornfigurer ved hjælp af et bræt med en snor bundet i hver ende, som kunstneren så kan gå på. På den måde undgår de ubudne gæster at sætte fodaftryk, og de kan samtidig lægge kornet ensartet ned.

Kun i modent korn
"Med alt respekt tror jeg at korncirklernes opståen har noget med presseomtale at gøre. Tv-kanalen Discovery viste et program, om hvordan man laver korncirkler med det bræt, og et par dage senere fandt man en i Sønderjylland," siger Mogens Winther som undrer sig over, at mønstrene kun opstår i modent korn, og at marsmænd aldrig er kommet til at efterlade en coladåse. Han mener, at grunden, til at ukrudtet i modsætning til kornet ikke er lagt ned i en korncirklerne, er, at deres stilke ikke knækker lige så let som kornets strå.

Ikke skabt af vind
Heidi Brund Laursen, som sammen med sin mand Lars Laursen ejer marken med korncirklen, tror ikke, at det er kornkunstnere, der har besøgt deres mark.
"Havde man trukket et bræt hen over jorden, ville jordknoldene også være jævnet, stråene ville være knækket, og kornet ville ikke være flettet.
Det forklarer heller ikke, hvorfor kornet i hjulsporene stadig står," siger Heidi Brund Laursen. Hun og hendes mand søgte i første omgang en forklaring hos meteorologisk institut, som dog afviste, at korncirklen kunne være skabt af vinden.

Ubesvaret spørgsmål
Spørgsmålet om korncirklers opståen forbliver dermed ubesvaret.
Siden 1995 er der observeret op mod 9000 korncirkler verden over. De fleste af dem er fundet i kornmarker, men også i rismarker, sand eller sne er der fundet uforklarlige cirkelfigurer. I Danmark er der siden 1995 fundet omkring 20 korncirkler, hvor af de syv er observeret i år.
Skulle nysgerrige have lyst til at se korncirklen i Borum, skal de skynde sig. Marken bliver nemlig høstet i dag.
heidi.plougsgaard@jp.dk

Billedtekst:
MYSTIK - I Borum nordvest for Århus har man fundet den til dato mest veludførte og avancerede korncirkel i Danmark, som breder sig med en diameter på godt 90 meter med et trevinget mønster i midten.Luftfoto: CARSTEN INGEMANN


Alt materiale i Polinfo er omfattet af lov om ophavsret og må ikke kopieres uden særlig tilladelse.
En del artikler i Polinfo indeholder links til andre websites. Polinfo påtager sig intet ansvar for, at sådanne links fungerer, eller at de angivne web-adresser er korrekte.

Ny søgningListe tilbageListeListe fremArtikel tilbageArtikel fremPrintHjælp